Voeding voor de hond

Pup
De juiste pupvoeding is de basis voor een gezond leven.
Pups groeien de eerste maanden heel snel. De groeisnelheid verschilt per ras.
Kleine rassen zijn op 6 tot 8 maanden bijna volgroeid, hele grote rassen rond de twee jaar.
De groeiperiode is uitermate belangrijk, dan worden de fundamenten gelegd voor de rest van het leven van de hond. Snelgroeiende en spelende pups hebben een andere voedingsbehoefte dan een volwassen hond, ze hebben extra energie en eiwitten nodig en precies de juiste hoeveelheden vitaminen en mineralen.
Daarom is er voeding voor pups ontwikkeld voor kleine en grote rassen, welke op de kliniek verkrijgbaar is. Wij kunnen u adviseren bij het kiezen van de juiste voeding en geven u advies over de juiste hoeveelheid. 

Regelmatig wegen van uw pup is belangrijk. Zo kunt u de groei van uw pup goed volgen en in de gaten houden. Te snelle groei kan, met name bij pups van grote rassen tot skeletproblemen leiden. Schraal opgroeien in het eerste levensjaar kan, samen met de juiste beweging, problemen op latere leeftijd voorkomen.
Er zijn groeikaarten op de kliniek aanwezig, hierop kunt u het gewichtsverloop van de pup in een groeicurve volgen.

Volwassen hond
Voeding voor de volwassen hond moet aangepast zijn aan de behoefte en activiteit van de hond. Ook hier geldt: regelmatig wegen is een goede controle. De ribben van de hond moeten gemakkelijk te voelen zijn en de hond moet een taille hebben. Voorkom overgewicht.
Geef geen maaltijd net voor de wandeling of spel: bij grote rassen is er dan verhoogd risico op maagdraaiing aanwezig.

Senior hond
Vanaf 7 jaar wordt een hond senior genoemd, grote rassen al vanaf 5 of 6 jaar. Geef ook nu een voeding die aangepast is aan de leeftijd en de behoefte van de hond. De meeste seniorenvoedingen hebben een lagere energiedichtheid en een lager eiwitgehalte dan de voedingen voor de volwassen hond in verband met de afnemende activiteit van de hond en ze bevatten stoffen die ondersteunend werken op diverse lichaamsfuncties.