Ladakh – India 2008

  

In september 2008 hebben we een reis naar India gemaakt, het was de derde keer dat we samen India bezochten en ook de derde keer dat we een trektocht door Ladakh maakten.
Ladakh is het oostelijke deel van de deelstaat Kashmir en is gelegen in de Himalaya. Kashmir is in Nederland meestal in het nieuws vanwege de onlusten tussen hindu’s en moslims en vanwege de aanspraak die Pakistan op dit gebied maakt. Ladakh heeft niets met deze onlusten te maken, het is grotendeels Buddhistisch en je kunt er meer van de Buddhistisch / Tibetaanse cultuur ervaren dan in Tibet waar veel kloosters door de Chinezen vernield zijn.
Wij gaan er naar toe om te lopen door de Himalaya, te genieten van de natuur, kleine dorpjes te bezoeken, mensen te ontmoeten en te proeven van de Buddhistische cultuur. We hebben een pittige, fantastische trek gemaakt: indrukwekkende bergen vaak in bijzondere kleuren, stilte, wind, vergezichten, inspanning. We trokken door kleine dorpjes in de oogsttijd: er werd met de hand gemaaid en gedorst met yaks. De mensen zijn vriendelijk en gastvrij.
In de dorpjes en op de trek door de bergen zagen we verschillende Buddhistische kloosters (gompa’s), vaak schitterend gedecoreerd met wandschilderingen soms nog uit de 13e eeuw. Duidelijk was de hellenistische invloed op die schilderingen: Alexander de Grote is daar in de buurt geweest!
Grote, prachtig beschilderde Buddhabeelden stonden verdekt opgesteld in kleine zijvertrekken waar je alleen via een zeer lage kleine doorgang kon komen. Ik voelde me soms net een ontdekkingsreiziger vanwege deze verrassingen!
Deze trek wordt niet door veel mensen gelopen en niet iedereen is in de cultuur geinteresseerd, de kloosters worden zelden bezocht.
De bergen waren pittig met passen boven de 5000 meter, de Tar La was een barre klim maar een echte overwinning: de volgende ochtend in de zon met een adembenemend uitzicht deed alle ontbering vergeten.

 

landschap

Details van het landschap

Tekens in het landschap


Barre tocht over de Tar-La (5200 m)
Landbouw
de mensen

boedhistisch klooster in Chen Sumdo
Details van boedhistische kloosters
boedhistische klooster: Alchi