13.06.16

Nieuw: VacciCheck

Titerbepaling

De VacciCheck (titerbepaling) is een sneltest waarbij we een klein beetje bloed afnemen om te bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen besmettelijke leverziekte (hepatitis HCC), parvo en hondenziekte (distemper).

Al jaren lang is er een discussie gaande over vaccineren. In onze praktijk vaccineren we zo min mogelijk. Dat houdt  in dat we om de 3 jaar de grote cocktail vaccineren, dit is op advies en onderzoek van de leverancier. Na die 3 jaar is het dus mogelijk om een titerbepaling uit te voeren om te kijken of er nog voldoende antilichamen aanwezig zijn in het bloed. Na het uitvoeren van de test kan er een besluit genomen worden of her-vaccinatie op dat moment nodig is. Mocht er een goede titer gevonden worden, dan kan besloten worden om na 1 jaar opnieuw een titerbepaling uit te voeren. Het is goed om te beseffen dat een goede titer op het moment van de bloedafname altijd een moment opname van de immuniteitsstatus is en dat dit dus geen garantie geeft over de duur van deze immuniteit.

Tegen de ziekte van weil (leptospirose) moet elk jaar gevaccineerd worden. Als uw hond in aanraking komt met andere honden of bijvoorbeeld naar pension gaat is het ook verantwoord of zelfs verplicht om een vaccinatie tegen voorste luchtweg infecties (bordetella en parainfluenza) te geven.

De VacciCheck (titerbepaling) is geschikt voor elke hond waarvan de eigenaar de hond wel goed beschermd wil hebben maar onnodig vaccineren wil voorkomen.
In een aantal gevallen is de VacciCheck (titerbepaling) extra aan te raden:
- Honden die een overreactie/allergische reactie hebben laten zien op de vaccinatie
- Honden die heel oud of ziek zijn of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte hebben
- Honden waarvan de voorgeschiedenis onbekend is

Hoe gaat de test in zijn werk:
- Er wordt een klein beetje bloed afgenomen bij uw hond
- Het bloed wordt afgedraaid in een centrifuge om de rode bloedcellen te scheiden van het serum
- Vervolgens wordt het bloed getest op aanwezigheid van afweerstoffen. De test duurt ongeveer 30 minuten en wordt in ons laboratorium uitgevoerd
- In de loop van de dag krijgt u telefonisch de uitslag en ons advies

Afhankelijk van het test resultaat kan worden besloten uw hond wel of niet tegen besmettelijke leverziekte (hepatitis HCC), parvo en hondenziekte (distemper) te vaccineren. Als u uw emailadres aan ons doorgeeft krijgt u de uitslag en ons advies ook per mail opgestuurd.

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken neem dan contact met ons op 0545-471247.