04.08.14

Vaccinatie van de hond

Een belangrijke en effectieve manier om ziekten te voorkomen


Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om ziekten te voorkomen. Door vaccinatie wordt het lichaam voorbereid op een mogelijke infectie, waardoor het immuunsysteem directin actie kan komen. Zo worden ziekteverwekkers uitgeschakeld voor ze schade kunnen toebrengen. Om het effect van vaccinatie te laten voortbestaan, moet er regelmatig opnieuw gevaccineerd worden. Een vaccinatie geldt voor één specifieke ziekte. Sommige vaccinaties zijn voor alle honden van belang, andere vaccinaties worden alle en onder bepaalde omstandigheden gegeven. Niet tegen alle hondenziekten bestaat een vaccinatie.

Wat is vaccineren?
Vaccineren of inenten is een manier om antilichamen en afweercellen in het bloed te laten ontstaan tegen ziekten. Door een dier in te spuiten met een klein beetje dode of onschadelijk gemaakte ziekteverwekker (bijvoorbeeld een virus) of een onderdeel van die ziekteverwekker, wordt het lichaam aangezet om antilichamen te maken. Komt het dier daarna in aanraking met de werkelijke, levende ziekte verwekker dan is het afweersysteem klaar om terug te slaan. Daardoor wordt de ziekteverwekker direct uitgeschakeld. Soms lukt dit niet meteen, maar doordat er al antilichamen aanwezig zijn wordt ook dan het bestrijden van de ziekte gemakkelijker en heeft het dier een grotere overlevingskans.


Waarom vaccineren?
In ons land komt een aantal besmettelijke en levensbedreigende hondenziekten voor. Sommige daarvan zijn zeldzaam, andere treden nog regelmatig op. Tegen een aantal ziekten kan uw hond gevaccineerd worden. Op die manier maakt het lichaam antilichamen aan tegen de ziekteveroorzakers en is uw hond beschermd. Zeker waar het ernstige en vaak dodelijke ziekten betreft is dit erg belangrijk. Normaal gesproken worden alle pups ingeënt en ook daarna worden de vaccinaties regelmatig herhaald. Door deze vaccinatieprogramma’s is een aantal hondenziekten in ons land flink teruggedrongen.


Het terugdringen van besmettelijke ziekten.
Om het terugdringen van besmettelijke dierziekten tegen te gaan is het belangrijk dat een groot deel van de betreffende diersoort wordt gevaccineerd. Daardoor wordt het vóórkomen van een ziekte in een bepaald gebied aanzienlijk verminderd. Als het percentage dieren dat wordt gevaccineerd afneemt, krijgt de ziekte de kans om weer de kop op te steken. Door uw hond te laten vaccineren beschermt u dus niet alleen uw eigen dier maar werkt u ook mee aan het onderdrukken van besmettelijke, levensbedreigende hondenziekten.