24.04.16

Teken: ze zijn er weer! Vlooien: ze zijn niet weggeweest!

De tekentijd is weer aangebroken en vlooien hebben het nog steeds naar hun zin

 

Beschermd op pad tegen teken. Geef vlooien geen kans!

Teken

De eitjes, larven en nimfen van de teek hebben overwinterd in de grond of in stapels bladeren. Zij worden actief zodra de temperatuur stijgt tot ongeveer acht graden Celsius.
De microscopisch kleine nimfen klimmen op muizen en andere kleine dieren om hun dorst te lessen, maar ook honden en katten worden graag als gastheer gebruikt.
De volwassen teek, die zich heeft ontwikkeld uit de nimf, heeft een enorme dorst en klimt daarom op alles dat warmbloedig is en voorbijloopt - hond, kat, vogel, mens - en slaat toe.
Daarna heeft de teek twee tot tien dagen nodig om zich zo vol te zuigen met bloed dat het bolle lijfje duidelijk te zien is.
Wanneer de teek zich uiteindelijk op de grond laat vallen, legt zij zo'n 5.000 (!) eitjes.  

De beet van de teek en zelfs het bloedzuigen is niet echt schadelijk voor de hond of de kat, behalve als er heel veel teken op het dier zitten.
Veel gevaarlijker zijn de ziektes die teken bij zich dragen en in het bloed van hun gastheren afgeven. Dit kunnen levensbedreigende ziektes zijn, zoals borreliose en babesiose.
Er zijn verschillende soorten teken in onze omgeving, en ze zijn allemaal in staat nare ziektes over te brengen. 

Het is dus zeker de moeite waard om je dieren elke dag even na te kijken op de aanwezigheid van teken. Zie je ze, verwijder ze dan meteen.

Vlooien

Vlooien gedijen in het voorjaar, de zomer en de herfst zowel buitenshuis als binnen. Omdat huizen bij koud weer verwarmd worden kunnen ze het hele jaar door in huis overleven. Vlooien zijn meesterlijke voortplanters: eitjes, larven en poppen ontwikkelen zich snel bij warmte en vochtigheid tot volwassen vlooien.
De vlooien op uw huisdier zijn slechts 5% van het vlooienprobleem. De eitje, larven en poppen in de omgeving van uw huisdier nemen de overige 95% voor hun rekening.
Bij katten hoeft u geen vlo te zien en geen vlooienpoepjes terwijl er wel degelijk een vlooienbesmetting aanwezig is: omdat katten meesterlijke poetsers zijn likken ze zowel vlooien als poepjes weg!
Vlooien zijn vervelend voor uw huisdier omdat ze jeuk geven, maar ze kunnen ook lintwormen overbrengen en een vlooienallergie veroorzaken.  Daarnaast kunnen ze (bij een zware infectie) bloedarmoede veroorzaken en bepaalde bacterien overdragen.
Als u niet preventief of op tijd behandelt kunt u een heel vlooiencircus in huis krijgen!
En dan duurt het 3 maand voor uw huis weer vlo vrij is. 

Voorkomen is beter dan genezen

Op de praktijk besteden we de komende maanden extra aandacht aan de preventie en bestrijding van teken en vlooien. Kom naar de praktijk voor een uitgebreid advies EN de meest innovatieve teken- en vlooienmiddelen.

Langdurige bescherming

Heeft u het liefst eenlangdurige bescherming of zwemt uw hond veel?
Dan is een kauwtablet of een band de goede keuze voor uw hond

 

Teken- en vlooiendruppels

Liever elke maand druppels voor op de nek?
Wij hebben de nieuwste vlooien- en tekenmiddelen voor uw hond en kunnen u helpen een keuze te maken die het best bij u past.

Belangrijk is dat u het juiste middel gebruikt in de juiste dosering en met regelmatige nabehandelingen. Want niet alle producten zijn nog effectief nadat een hond heeft gezwommen of een kat in de regen heeft gelopen. Ook wordt de werking na enkele weken tot enkele maanden beduidend minder. Blijf uw dieren liefst behandelen totdat het weer gaat vriezen. Dan gaan de teken weer 'underground'.
Preventie van vlooien kan beter gedurende het hele jaar toegepast worden.

Maak snel een afspraak

Wilt u meer informatie over teken-en vlooienbestrijding of wilt u direct de middelen aanschaffen? Kom dan langs of maak een afspraak telefonisch of per mail. Wij helpen u om de best passende bescherming te zoeken voor uw huisdier(en).