24.10.10

Nieuwsbrief Paard najaar 2010

Longaandoeningen, ontwormen, atypische myopathie en WestNileVirus

 

 

 

 

 

 

 
Longaandoeningen bij het paard: goede huisvesting is belangrijk

Inleiding
Aandoeningen in de diepere luchtwegen komen veel voor bij paarden. Verschillende factoren spelen een rol bij de ontwikkeling van het ziektebeeld. Meestal begint de ziekte met een ontsteking van de voorste luchtwegen door een virusinfectie, later kan daar eventueel een bacteriële infectie bijkomen. Veel paarden ontwikkelen in dit stadium een soort overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Stof uit hooi en stro met de daarin voorkomende specifieke allergenen (= stofjes die een overgevoeligheidsreactie kunnen opwekken) speelt daarbij een belangrijke rol. Als de klachten van vooral hoesten al wat langer bestaan, spelen virussen en bacteriën geen rol meer, maar wordt het ziektebeeld door de overgevoeligheid in stand gehouden. Voor het paard geldt hetzelfde als voor de mens: de ziekte blijft altijd aanwezig, maar de mate waarin het dier er last van heeft is sterk afhankelijk van een aantal maatregelen. De neerwaartse spiraal moet doorbroken worden anders zal het ziektebeeld in ernst toenemen en kunnen de longen hun elasticiteit verliezen met tenslotte een “dampig” paard.

Huisvesting en voeding: ook preventief belangrijk
Stof speelt een cruciale rol in dit verhaal en daarom is het zeer belangrijk om het contact met stof van hooi en stro zoveel mogelijk te beperken. Dit betekent onder anderen:
- als het weer het toelaat: dag en nacht in de wei
- in het stalseizoen liefst een buitenbox met een bovendeur die zoveel mogelijk openstaat
- nooit de box opstrooien in aanwezigheid van het paard, stro vervangen door krullen
- kuilvoer voeren in plaats van hooi; is dit niet mogelijk dan het hooi kletsnat maken
- geen hooiopslag boven de boxen

Behandeling
Afhankelijk van het onderzoek van het paard kunnen verschillende medicijnen voorgeschreven worden. Er zijn medicijnen die ontspanning van de diepere luchtwegen geven en andere medicijnen die ontsteking tegen gaan die door de overgevoeligheid is ontstaan.
Maar medicijnen kunnen alleen goed werken als er zo min mogelijk stof aanwezig is!
Als de prikkel niet wordt verwijderd geven geneesmiddelen beslist onvoldoende effect!

Gebruik en prognose
Indien de ziekte bij het paard niet al te ver is gevorderd en bovenstaande maatregelen worden strikt doorgevoerd kan het paard behoorlijke prestaties leveren. Op rust staan is niet nodig, dit in tegenstelling tot wat vroeger het advies was. Beweging is zelfs goed om het slijm in de longen los te maken, maar zware inspanning wordt afgeraden.

Stof
Om aan te geven hoeveel invloed een eigenaar heeft op de omgeving van het paard, staat hieronder een overzicht van de hoeveelheid stof die vrijkomt uit bodembedekker of voer.
Dat hooi en stro de grote boosdoeners zijn komt uit de getallen duidelijk naar voren.

Materiaal   gemiddelde hoeveelheid deeltjes (=5 micrometer) / mg  bodembedekker of  voer
Stro                    10.619
Houtkrullen       144
Papiersnippers   46
Hooi                    52.230
Gras                    910
Kuilvoer              19

(deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met de Hoofdafdeling Gezondheidszorg Paard Universiteit Utrecht, afdeling Inwendige Ziekten)


Atypische myopathie: opletten in herfst, winter en voorjaar!
Ook het afgelopen jaar (najaar 2009 en voorjaar 2010) zijn er veel gevallen gemeld van ‘atypische myopathie’, een voor paarden dodelijke spierziekte. De universiteit in Utrecht heeft veel onderzoek naar de mogelijke oorzaken van de ziekte gedaan. De directe oorzaak is een storing in de vetverbranding met de vorming van afvalstoffen die zich ophopen in het lichaam en een tekort aan producten die de energie voor spieren leveren. Maar de onbekende toxische ‘trigger’ die de verstoorde vetverbranding geeft, lijken esdoornbladeren te zijn met een schimmel erop. Paarden vinden deze bladeren waarschijnlijk lekker door de wat zoete smaak.
In de regel sterft 70-90% van de betrokken paarden aan deze aandoening, vaak binnen 72 uur.

Loopt mijn paard risico?
Paarden die op weides staan met esdoornbomen in de buurt lopen mogelijk gevaar. Voorkom de opname van bladeren en takjes die mogelijk met schimmels besmet zijn. Verplaats de paarden naar een wei waar goed gras is zonder esdoornblad of verwijder het blad.

Wat kunt u doen ter preventie?

Gezondheid van een paard begint met een goed afweersysteem. Ontworm en vaccineer de paarden tijdig en geef ze een schuilstal om te voorkomen dat ze langere tijd nat en koud staan. Voer de paarden bij zodat ze geen vreemde dingen eten.

Wat moet u doen als u vermoedt dat uw paard atypische myopathie heeft?
Zo’n paard moet direct rust hebben, liefst op stal als die dicht bij is, maar forceer het lopen niet. Warm toedekken en eten en drinken geven  Neem meteen contact op met uw dierenarts. Ga niet met het paard reizen! Uw dierenarts gaat het paard infusen geven naast pijnstillers, ontstekingsremmers en spierontspanners.

Wat kunt u doen voor het onderzoek naar deze ziekte?
Als u een ziek dier heeft kunt u uw dierenarts vragen bloed en urine af te nemen en zelf blad en takjes die in de wei liggen verzamelen. De universiteit in Utrecht kan het onderzoek naar atypische myopathie verrichten.


Ontwormen in najaar en winter: speciaal tegen lintwormen en rode bloedwormen
Het najaar is het juiste tijdstip om paarden te behandelen tegen lintwormen en rode bloedwormen. Eenmaal per jaar tegen lintwormen behandelen is voldoende in verband met de lange cyclus van de lintworm. Met name bij jonge dieren is nu een behandeling tegen rode bloedwormen ook gewenst, deze moet in het voorjaar herhaald worden.
Equimax werkt behalve tegen lintwormen ook tegen rondwormen en horzellarven. Equest pramox is werkzaam tegen lintwormen, rondwormen, horzellarven en zeer goed tegen rode bloedwormen.
Bij aankoop van Equimax  krijgt u van de firma Virbac een kortingsbon van €2.50 per tube! Van Equimax zijn eveneens de smakelijke tabletten op de praktijk verkrijgbaar.
Nogmaals West Nile virus

 
Na onze informatieavond afgelopen voorjaar hebben al veel paardeneigenaren hun paarden laten vaccineren tegen het West Nile virus. De ziekte komt nu regelmatig voor in Oost-Europese en Zuid-Europese landen.
Na recente uitbraken wordt de ziekte nu als endemisch  (= gangbaar voorkomend) in Italië beschouwd. Het is een ziekte die zeer ernstige gevolgen kan hebben voor uw paard.
Deskundigen zeggen: het is niet de vraag of het virus in Nederland komt, maar wanneer!
Wees voorbereid en bescherm uw paard voordat deze ziekte toeslaat!