25.11.09

Foto-expositie Laos

Arm land, maar met een rijke historie

Laos is een arm land maar met een rijke historie. Eeuwenlang
bestond het uit meerdere kleine koninkrijkjes die regelmatig
door de buurlanden Thailand, Cambodja, Burma, China en
Vietnam veroverd werden.
In de 19e eeuw werd het een koninkrijk en eind 19e eeuw is het door de Fransen gekoloniseerd zonder veel geweld. Het is een Franse kolonie gebleven tot het eind van WO II. Daarna was het een zeer hectische periode: onafhankelijkheid van Frankrijk en de vorming van de Democratische Volksrepubliek Laos in 1949 met nog een koning. Tegelijkertijd groeide de invloed van de communistische Phatet Lao.
Voor en tijdens de Vietnamoorlog hebben de V.S. een zeer kwalijke rol gespeeld en is Laos het toneel van een vergeten oorlog geweest. Laos is gebruikt om de
communisten in Vietnam te verslaan. Met name het
noorden en oosten van het land zijn gebombardeerd op
de Ho Chi Minh route.
Vanaf 1969 tot 1975, het eind van de Vietnamoorlog is het
een vreselijke tijd geweest voor het land: twee miljoen ton
aan bommen is er afgeworpen en veel mensen zijn daarbij omgekomen.
Vanaf 1975 is het een communistische staat geworden, de Democratische Volks Republiek Laos, maar in het midden
van de jaren 80 bleek dat het communisme-marxisme had gefaald: Laos was bijna het armste land van de wereld. Het roer werd omgegooid, de economie meer marktgericht, en
het land opengesteld.
Het is nog steeds een arm land waar alleen de communistische socialistische partij heerst. Het krijgt veel hulp van China en Japan en Thailand investeert er veel. De overheid is bang voor te veel westerse invloed en wil voorkomen dat het land een tweede Thailand wordt.
De mensen zijn erg vriendelijk en er is veel te zien. Het buddhisme is in een groot deel van het land de godsdienst, de monniken met hun fel oranje gewaden zijn gewoon in het dagelijkse straatbeeld. Maar met name in noord Laos is er ook nog veel animisme.

In de stad Luang Prabang zijn veel buddhistische tempels (Wat) met goudkleurige buddha's en versieringen. Het is een prettig stadje met nog veel Frans koloniale architectuur. Het noorden van Laos is een bosrijk bergachtig, zeer uitgestrekt en dun bevolkt gebied waar verschillende etnische minderheden wonen. In het zuiden zijn er uitgestrekte rijstvelden en grote buddhistische tempel ruines. Op onze geplande trektocht in het noorden zouden we door dorpjes met minderheden, Akha, trekken. Helaas is het zover niet gekomen. 
In Lung Prabang en op reis naar het noorden zagen we redelijk veel honden en veel zogende teven, een beetje verdacht, maar je denkt aan zwerfhonden.. Ze zagen er over het algemeen goed uit en hadden kenmerken van Chow-Chows: ze worden goed gevoerd en dat heeft een reden: ze worden gegeten....... Ook de gids met wie we onze trektocht zouden lopen, at zijn eigen honden. Op reis ben ik altijd al vegetarier!

Hieronder foto's van het landschap in noord Laos, Tempels in Luang Prabang, overtocht over een zeer wiebelige bamboo brug, spelende jonge monniken, Akha vrouwen in hun traditionele kleding met veel versieringen die we op weg naar het noorden tegenkwamen en onderaan de overweldigend mooie, ruige berghellingen die het mij moeilijk gemaakt hebben.