12.10.09

Nieuwsbrief paard september 2009

Aandacht voor bewust ontwormen en West-Nile virus

   Kliniek voor gezelschapsdieren en paarden Eibergen
   dierenarts Gemma Brinkhuis

  


Bewust ontwormen
Bewust ontwormen betekent: alleen ontwormen indien nodig, niet te veel en niet te weinig, met de juiste middelen, in de juiste dosering en met het juiste interval.
Dit vereist kennis en is maatwerk.
Mestonderzoek geeft een goed inzicht in de mate van besmetting van paarden en draagt zo bij aan een gericht advies.
Het mestonderzoek wordt uitgevoerd door een ei-telling volgens de McMaster-methode.
Dit onderzoek kan nu ook op de praktijk uitgevoerd worden: 2-3 verse mestballen die het liefst de grond niet geraakt hebben zijn hiervoor voldoende. Bij het inleveren van de mest vragen we u om een korte vragenlijst in te vullen om tot een goed advies te komen.
De uitslag krijgt u telefonisch of per mail met een advies voor eventuele ontworming!
De voordelen van gericht en meestal minder ontwormen  zijn:
1. de zekerheid dat de dieren alleen behandeld worden als het echt nodig is
2. de ontwikkeling van resistentie (ongevoeligheid) tegen ontwormingsmiddelen wordt vertraagd (er komen voorlopig geen nieuwe middelen, we moeten verstandig omgaan met de huidige)
3. een eventuele resistentie wordt vroeg opgespoord
4. een besparing op wormbestrijdingsmiddelen
5. de paarden en hun omgeving worden niet onnodig belast met ontwormingsmiddelen

Nieuwe vorm van ontwormen en een aantrekkelijk introductie aanbod!
Vorig jaar zijn er smakelijke ontwormingstabletten van Equimax (ook werkzaam tegen lintworm) op de markt gekomen. Dezelfde firma heeft nu ook de Eraquell tabletten op de markt gebracht: smakelijk, gemakkelijk én veilig. Zo maakt u van ontwormen een beloning!
Om te proberen of uw paard de tabletten accepteert liggen er op de praktijk gratis ‘probeer’ tabletten voor u klaar.
Kijk op www.ontwormingstabletten.nl: op deze site is veel informatie te vinden over de tabletten met tips en instructievideo’s  en maak gebruik van het aanbod om 50% van uw aankoopkosten retour te krijgen!

Sobere pony’s en paarden: het blijft opletten
Het correct voeren van de zogenaamde ‘sobere’ paarden en pony’s is niet gemakkelijk. Hoefbevangenheid, hyper-lipaemie (vet in het bloed) en zand in de darmen liggen op de loer.
Om het zand te voorkomen in de komende periode is veel ruwvoer voeren zeer belangrijk.
Paarden en pony’s zijn ruwvoer eters: zorg dat de dieren minstens 16-18 uur per dag aan het ruwvoer eten zijn. Een graasmasker in de wei kan de opname van gras goed beperken terwijl het dier wel aan zijn kauwbehoefte kan voldoen.
Ook aandoeningen die ontstaan door een gebrek aan essentiële vitamines en sporenelementen kunnen veel schade veroorzaken.                                                                                                  In de zomer vangen gras en zon veel op. Maar indien de dieren beperkt/schraal gevoerd worden, wel hooi of stro erbij krijgen maar geen krachtvoer, ontstaat er al een tekort.
Het bijvoeren van een goed supplement is dan zeker noodzakelijk. Overjarig hooi bevat  nauwelijks vitaminen en mineralen meer! Het veiligste is het om het hele jaar een supplement bij te voeren tenzij u met behulp van bloedonderzoek de vitaminen- en mineralenstatus hebt laten bepalen. In het najaar en de winter moet er in elk geval een supplement bijgevoerd gaan worden. Op de praktijk is een goed supplement voorradig.

 

West Nile virus: nieuwe ontwikkelingen
Voorjaar 2008 hebben we aandacht besteed aan nieuwe paardenziektes. Een daarvan was het West Nile virus. Door het warmer wordende klimaat en veel meer internationaal vervoer van mensen en dieren kan deze aandoening ook in ons land de kop op gaan steken. Het virus komt voornamelijk voor bij vogels en wilde vogels verspreiden het virus tijdens hun trek. Muggen die besmette vogels steken brengen het virus over op paarden en mensen. Paarden en mensen zijn eindgastheer, d.w.z. dat ze de infectie niet op andere paarden en mensen kunnen overdragen. Wanneer paarden besmet raken kunnen ze zenuwverschijnselen krijgen die meestal fataal zijn.
Op dit moment speelt de infectie in Noord-Italië in de Po-vlakte : 9 mensen zijn met zenuw- verschijnselen opgenomen in het ziekenhuis en één patiënt is overleden. In hetzelfde gebied is bij een aantal paarden de infectie vastgesteld.
In Nederland vindt nu een surveillance onderzoek plaats naar het West Nile virus door bloed-onderzoek van paarden met neurologische (=zenuw) verschijnselen in opdracht van het Min. van WVC en het RIVM. Gelukkig is er nu ook in Nederland een vaccin voorhanden: Anky van Grunsven heeft haar paarden al laten vaccineren. Vaccinatie is nu al van belang voor paarden die deelnemen aan internationale wedstrijden of contacten met buitenlandse paarden hebben. Maar dat kan snel veranderen: wanneer het virus in Nederland opduikt kan je paard maar beter gevaccineerd zijn!

Marwari paarden: een bijzonder ras
Marwari paarden worden gefokt in de provincie Rajasthan in India. De paarden werden daar gebruikt als oorlogspaard. Ze zijn gefokt op dapperheid, snelheid en uithoudingsvermogen. Een Marwari paard zal alles voor zijn ruiter doen, zelfs als het dier gewond is. Het is een heel intelligent ras. Omdat de functie als oorlogspaard vervallen is, is het aantal dieren sterk teruggelopen. Tegenwoordig worden ze veel gebruikt als polopaard en als politiepaard, maar er zijn ook een aantal goede dressuurpaarden en zeer goede endurancepaarden.
De stoeterij van Dundlod in Shekhawati-Rajasthan is beroemd om zijn goede endurance paarden.
Marwari paarden zijn atletisch gebouwd met een heel bijzondere eigenschap: de halvemaanvormige oren.
Die oren zijn inderdaad heel bijzonder: als de oren naar voren staan raken de oorpuntjes elkaar, leggen ze de oren in de nek, dan lijken het horentjes.
Als je erop zit is het een feest om naar te kijken.
Wij waren in Rajastan-India afgelopen september en konden het niet laten een mooie buitenrit op echte Marwari paarden te maken.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen met de kleurenfoto’s,  stuur dan svp een bericht naar:  info@dierenartseibergen.nl