30.12.08

Doe de niercheck bij uw kat!

U wilt toch ook zo lang mogelijk genieten van uw kat?


U wilt toch ook zo lang mogelijk genieten van uw kat?

Uw kat is een bijzonder huisdier en een goede verzorging van uw kat is belangrijk voor u. De nieren zijn zeer belangrijke organen voor de kat, ze vervullen verschillende functies die van levensbelang zijn. Zo filteren zij het bloed en scheiden afvalstoffen uit met de urine. Ook hebben zij een centrale rol bij de waterhuishouding in het lichaam via het concentreren van de urine.

Chronische nieraandoeningen zijn één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de kat. Ze komen op alle leeftijden voor alhoewel veel katten ouder zijn dan 8 jaar op het moment dat de dierenarts de diagnose stelt. Voorafgaand aan de diagnose kan er een periode zijn waarbij er al 'verborgen nierschade' aanwezig is. De nieren van de katten werken minder goed zonder dat het voor de eigenaar zichtbaar is. Er kan sprake zijn van een beginende nierziekte, die zich verder ontwikkelt en meestal pas klachten veroorzaakt op het moment dat nog maar 30 % van de nierfunctie over is. Let daarom op of uw kat niet meer drinkt en meer plast, dit kunnen verschijnselen zijn die op een verminderde functie van de nieren wijzen. Daarom is het verstandig om van alle katten ouder dan 8 jaar urine te laten onderzoeken op eiwit. Wanneer het dier regelmatig braakt en gewicht gaat verliezen kan er al veel functieverlies van de nieren zijn. Novartis heeft een niercheck campagne georganiseerd waarbij het voor u als eigenaar mogelijk is om eventueel aanwezige nieraandoeningen vroegtijdig op te sporen.

 

 

De Niercheck

Een gemakkelijke en belangrijke stap naar het ontdekken van 'verborgen nierschade' bij uw kat is het verzamelen en laten onderzoeken van urine van uw kat bij de dierenarts. Novartis biedt u gratis een niercheck pakket aan, dat u bij de praktijk kunt ophalen. In het pakket treft u een hulpmiddel aan waarmee het erg eenvoudig is om urine op te vangen bij uw kat. De opgevangen urine kunt u bij ons op de praktijk aanbieden en wij onderzoeken de urine op eiwit en bepalen het soortelijk gewicht. Indien er afwijkingen zijn sturen we het voor verder onderzoek door. Bij inlevering van de opgevangen urine en de waardebon uit het pakket ontvangt u een leuke attentie en iets lekkers voor de kat!

Lees meer over de niercheck via de website www.doedekatniercheck.nl .
Op de kliniek kunt via een telefoontje of een bezoekje ook aanvullende informatie krijgen.