Honden: van pup tot senior

Voor u een nieuwe  pup aanschaft is het raadzaam om goed na te denken over het ras of het type hond: hij moet passen bij uw gezinssituatie. Karaktereigenschappen kunnen erg verschillend zijn per ras.
Stel uzelf de vraag wat u wilt gaan doen met de hond: hebt u veel tijd of juist wat minder, houdt u van lange wandelingen en spelen of kunt u maar een klein stukje lopen. Ook de vachtverzorging vraagt speciale aandacht: een langharige hond zal vaker geborsteld moeten worden dan een kortharige. Sommige rassen hebben regelmatig een bezoek aan de trimsalon nodig. 
Tips om te kijken welk soort hond bij u past  kunt u bij ons krijgen en kijk voor informatie op de site van Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren-LICG. Kijk ook eens op rashondenwijzer.nl.

Koop uw hond bij een vertrouwd adres, een particulier of erkende fokker of via een rasvereniging.
Zoekt u een "maatje" en hoeft het geen pup te zijn, dan kunt u overwegen een "tweedehands" hond te nemen. Ga eens kijken bij dierenasiel 't Brammelo.

Laat uw hond, pup of volwassen, kort na aankomst bij ons nakijken. Een aangeboren afwijking en andere bijzonderheden kunnen zo snel opgemerkt worden.
Bij de jaarlijkse gezondheidscontrole wordt uw hond van top tot teen nagekeken en eventuele bijzonderheden worden met u doorgenomen. De noodzakelijke vaccinaties worden dan eveneens gegeven.

Een ziektekostenverzekering voor uw hond is een goed advies, vraag om informatie aan de balie en kijk op de sites van de 2 beste verzekeringen Proteq en Petplan.
                                                                                  

Nieuwe pup
Bij het eerste bezoek met uw pup aan de kliniek wordt een volledig lichamelijk onderzoek gedaan en worden de noodzakelijke vaccinaties verricht. Verder krijgt informatie over o.a. opvoeding, ontworming, vaccinaties, voeding, verzorging, parasietenbestrijding en geslachtsrijpheid. De informatie is gebundeld en krijgt u mee: zo kunt u thuis nog eens rustig deze zaken nalezen.
Nog meer tips en wetenswaardigheden krijgt u op onze puppyparty.

De eerste 12 weken van het leven van een hond zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van het juiste gedrag in zijn verdere leven. Een puppycursus kan hierbij een grote ondersteuning zijn. Maar de fase tot en met de puberteit is minstens zo belangrijk en vraagt eveneens om veel tijd en goede begeleiding. In deze periode vinden er veel lichamelijke veranderingen plaats, een grote groei, het wisselen van tanden en kiezen en hormonale veranderingen.

Puppyparty
Maandelijks wordt er op de praktijk een pupinformatieavond gehouden. Op deze pupinformatie- bijeenkomst leert u optimaal met uw pup te communiceren om fouten in de eerste, zo belangrijke weken te voorkomen. Daarnaast krijgt u informatie over verschillende gezondheidsaspecten.

De volgende punten komen aan de orde:

  • theorie en praktijk van de opvoeding: u leert de pup wat van hem verlangd
    wordt en andersom
  • het verloop van de socialisering
  • vragen of problemen die u zelf bent tegengekomen
  • contacten met andere pups
  • gezondheidsaspecten o.a. over gebit, sterilisatie/castratie, voeding en groeisnelheid
  • adviezen over spelen en beweging
  • wat kunt u oefenen met uw pup zodat hij zich goed gedraagt bij de dierenarts

Volwassen hond
Honden van kleine rassen zijn op een leeftijd van 8-9 maanden volwassen, honden van grote en zeer grote rassen pas op 15-18 maanden. Dan hebben ze hun eindgewicht bereikt en kunnen ze op voeding voor de volwassen hond overgaan. Ze zijn in de bloei van hun leven en het tijdperk van samen volop genieten is aangebroken.

Senior
Vanaf een leeftijd van 7-8 jaar worden kleine honden senior genoemd, grote honden daarentegen al vanaf 6 jaar. Dit is dan de middelbare leeftijd, die geleidelijk aan overgaat in senior. Voeding aangepast aan de leeftijd is dan ook belangrijk en kan ondersteunend werken bij bepaalde ouderdomsaandoeningen.

Op iedere leeftijd kunnen gezondheidsproblemen voorkomen, maar oudere dieren hebben, net als oudere mensen, een grotere kans op het optreden van bepaalde leeftijdsgebonden aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose (gewrichtspijn), diabetes (suikerziekte), lever- en nieraandoeningen, hartafwijkingen en tumoren.

Maak gebruik van de jaarlijkse gezondheidscontrole die bij de vaccinatie altijd plaatsvindt!

Vaccinaties bij honden
Vaccinaties zijn beschikbaar voor een aantal verschillende ziektes, de belangrijkste worden door virussen veroorzaakt. Na de basisvaccinaties zijn regelmatige boosters noodzakelijk om honden beschermd te houden. 

Leeftijd 6 weken

:Puppyvaccinatie (Hondenziekte en Parvo)

Leeftijd 9 weken

:Parvo, Ziekte van Weil, Kennelhoest (Bordetella en Parainfluenza)

Leeftijd 13 weken

:Cocktail (Hondenziekte, Leverziekte, Corona, Parvo en Ziekte van Weil), eventueel Rabiës

Leeftijd 1 jaar

:Cocktail en Kennelhoest (Hondenziekte, Leverziekte, Corona, Parvo en Ziekte van Weil)

 

 

Daarna afhankelijk van de omstandigheden jaarlijks ziekte van Weil met Parainfluenza en eventueel Bordetella. Om de 2 jaar een cocktail. Indien de hond naar een pension gaat of mee naar het buitenland zijn er verplichte vaccinaties voor kennelhoest (Bordetella) en hondsdolheid (rabies) nodig. Voor hondsdolheid zijn de eisen per land verschillend, informeer op tijd. Er zijn verschillende vaccins tegen hondsdolheid. wij maken gebruik van een vaccin met een werkzaamheid van 3 jaar.

De bescherming van vaccinaties tegen de ziekte van Weil en kennelhoest is 1 jaar, tegen hondenziekte, leverziekte en parvo 3 jaar. Jaarlijks overleggen we met u wat uw hond nodig heeft.

Ontwormen bij honden
Er zijn verschillende ontwormingsmiddelen, maar niet alle middelen zijn even effectief.

Alle pups worden met een spoelworminfectie geboren, de besmetting vindt plaats in de baarmoeder. Maar ook daarna vindt er constant herbesmetting plaats door het drinken van de met spoelwormlarven besmette moedermelk. Vanaf 2-3 weken leeftijd zijn er al volwassen wormen in de pup aanwezig. Pups moeten vanaf 2 weken oud om de 2 weken ontwormd worden tot en met een leeftijd van 8 weken. Het moederdier dient tegelijkertijd met de pups ontwormd te worden, omdat zij opnieuw besmet kan raken via het oplikken van de ontlasting van de jongen.

Ontwormingsadvies:
-Pups op 2, 4, 6, 8 weken
-Daarna maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden
-Vervolgens levenslang om de 3 maanden

Spoelwormen zijn besmettelijk voor mensen, vandaar het advies om 4 maal per jaar te ontwormen.
Volgens de Europese normen (ESCCAP) draagt dit bij aan de volksgezondheid: 4 maal per jaar ontwormen voorkomt spoelwormbesmetting bij mensen met daarmee verwante chronische allergieën. Verantwoord huisdierbezit houdt in dat dieren geen potentieel risico horen te vormen voor de leefomgeving van mensen.

Geen nieuws in deze lijst: